El 17 de juliol tindrà lloc el judici sobre el desallotjament de tres blocs ocupats per l’obra social de la PAHC, un dels quals acull l’Escola Popular de manresa

L’Escola Popular de Manresa va anunciar ahir les accions que emprendran davant el risc de desallotjament del bloc 4 de Manresa, ocupat per la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Bages. Nora Miralles, acompanyant de l’escola, va explicar que es vol visibilitzar el suport popular que té el projecte amb diverses accions al barri antic de Manresa, on està situat l’immoble. Entre les mobilitzacions previstes, destaca la convocatòria d’una manifestació el 5 de juliol a les 17.30 h a la Plana de l’Om.

L’edifici, propietat de la Sareb, es troba al carrer de Sobrerroca número 12 i acull als baixos l’Escola Popular, que va sorgir de la iniciativa dels membres de la PAHC i que, gràcies a l’ajuda de voluntaris i una campanya de micromecenatge, van rehabilitar un local que estava en un estat ruïnós. El judici que tindrà lloc el 17 de juliol afecta tres edificis ocupats per la PAHC on actualment resideixen un centenar de persones. L’immoble on hi ha l’escola consta de quatre pisos, tots ocupats per famílies que no tenen accés a l’habitatge. Miralles ha advertit que sigui quina sigui la sentència no abandonaran el local de l’Escola, ja que és un equipament comunitari imprescindible per al veïnat i molt especialment per a les famílies en risc d’exclusió.

Suport popular

L’Escola Popular de Manresa, que va obrir les portes el 10 d’octubre del 2016, ha ofert aquest curs acompanyament a 58 infants i joves gràcies a 25 voluntaris, en un espai lliure on els assistents poden fer reforç educatiu i pedagogia crítica en un entorn col·laboratiu i de proximitat. Segons els responsables del projecte, l’acceptació i integració de l’Escola Popular al barri antic de Manresa és molt important i s’estan preparant banderoles per a visibilitzar el suport que té. Per Miralles, el fet que la campanya de micromecenatge aconseguís en pocs dies els 15.000 euros que es proposava per tal d’adequar l’espai és una clara mostra del suport social que hi ha darrere del projecte.

L’acte més destacat a favor de l’Escola Popular convocat és una manifestació el 17 de juliol a les 19.30 h a la Plana de l’Om també, on es convida totes les entitats de joves del barri antic i de la ciutat, així com les associacions de veïns que volen que el barri antic aturi la seva degradació i sigui un espai obert a tothom amb una clara vocació integradora. Aquest barri de Manresa pateix des de fa anys un retrocés pel que fa a espais compartits i iniciatives populars, que des de l’Escola Popular es veu com un indicador d’una possible gentrificació del barri.

Un projecte «vital»

Encarna Martínez, mare de dos alumnes de l’Escola, ha explicat que per ella «aquest espai és molt més que un centre de reforç educatiu, es tracta d’un projecte vital al servei de la gent», en un barri que ha descrit com a«deixat». «[L’Escola] Ens ha enriquit molt com a persones i no voldria que desaparegués», diu Martínez. L’Escola Popular és un espai d’esperança per a molts joves amb pocs recursos que tenen una oportunitat de compartir i forjar el seu esperit crític gràcies a acompanyants voluntaris amb tot tipus de formació.

Miralles ha emfatitzat la tasca que s’ha fet des de la PAHC per transformar un local abandonat en un espai acollidor i obert per als infants del barri i que, en tractar-se d’un equipament comunitari en risc, esperen que l’Ajuntament de Manresa es posicioni a favor del projecte.

La PAHC Bages va ser una de les plataformes pioneres de l’Estat a apostar per fer un projecte social que va més enllà de l’habitatge quan va crear l’Escola Popular la tardor del 2016. A les assemblees de la PAHC havien detectat que hi havia famílies que tenien dificultats per ajudar els seus fills i filles a fer els deures o per pagar classes de repàs, i van decidir donar vida als baixos del bloc 4 de l’Obra Social de la PAHC, ocupat des del febrer del 2015 amb aquest projecte, que s’ha consolidat enguany amb l’ampliació del nombre d’alumnes que atén, que ha passat dels 40 del primer any als 58 del present curs, així com amb l’obertura d’un grup per a nois i noies que cursen educació secundària.

Written by 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*